SON DAKİKA! Elektrikli araç ÖTV oranları artırıldı

Elektrikli araçlara gece yarısı uygulanan ÖTV zammı ile yeni nesil araçların vergileri yüzde 330 ile yüzde 400 arasında yükseltildi. Yeni kararname ile elektrikli araç ÖTV oranları şöyle düzenlendi: Motor gücü, 85 Kw’ı geçmeyenler yüzde 3’den yüzde 10’a, 85 Kw’ı geçen fakat 120 Kw’ı geçmeyenler yüzde 7’den yüzde 25’e 120 Kw’ı geçenler ise yüzde 15’den yüzde 60’a çıkartıldı.

Porsche Taycan, Mercedes EQC gibi lüks elektrikli araçlara yönelen tüketici eğilimi elektrikli araç ÖTV’sinin artırılmasıyla durdurulacak. Mayıs ayında piyasaya çıkması beklenen BMW iX3 fiyat dahi açıklayan markalar için kötü haber. Peugeot da 2021 yılında Türkiye’ye elektrikli araç ithalatına başlamayı planlıyordu.

 

Elektrikli otomobillerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları dün gece yayınlanan Cumhurbaşkanlığı imzalı akarla değişik oranlarda yükseltildi.
Resmi Gazete’nin dün gece yayınlanan sayısında yer alan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli II sayılı listede yer alan elektrikli araç tiplerinde farklı oranlarda ÖTV artışı gerçekleşti.

  • Düzenlemeye göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı
  • motor gücü 85 kW’yi geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 3’ten yüzde 10’a,
  • motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında olan elektrikli araçlarla yüzde 7’den yüzde 25’e,
  • motor gücü 120 kW’yi geçen elektrikli araçlarda yüzde 15’ten yüzde 60’a yükseltildi.

Türkiye’de 2020 yılında 844 adet tam elektrikli otomobil satılmıştı. 2019 yılına göre yüzde 280 artış anlamına gelen bu sayının 2021 yılında daha da yükselmesi bekleniyordu.

3 ayda 300 adet satan Porsche Taycan ailesi büyüyor

Mercedes E Serisi fiyatına elektrikli SUV

Elektrikli araç piyasasında Porsche, Mercedes, Jaguar gibi markaların elektrikli modelleri üç haneli satış rakamlarına ulaşırken, Renault Zoe gibi bu alandaki daha ekonomik araçlar fazla tercih edilmiyordu.

Elektrikli Araç ÖTV oranları yeniden düzenlendi.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.