A’dan Z’ye Pratik Otomobil Modifiye Rehberi

Modifikasyon: Bir biyoloji terimidir ve açıklaması alttaki gibidir.
1. Çevre etkisi ile fenotipte meydana gelen değişiklikler.
2. Bakterilerde, kendi restriksiyon enzimleri ile DNA’nın parçalanmasını önleyen DNA’nın seçici metilasyonu anlamına gelmektedir. Bu tanımına rağmen ülkemizde en çok telaffuz edildiği yer hastaneler değil, oto sanayi siteleri olarak öne çıkıyor. Nelyse teknik tarnım ve kullanım yeri bilgilerinden sonra gelelim biz modifiye. Motor modifikasyonları: Turbolu ve turbosuz olarak ikiye ayrılıyor.
Turbolu motor:
Aşırı beslemeli motor. Mangaldaki ateşe daha fazla hava vererek tutuşmasını sağlamaya benzer. Turbo, motora daha fazla hava girmesini sağlar ve daha fazla yanma ve bu sayede daha fazla güç elde edersiniz. Doğal olarak daha fazla yakıt harcarsınız. Arabanızın turbosunu büyüterek daha fazla havaya sahip olursunuz ve arabanızın gücü artar. Daha fazla hava + daha fazla yakıt = Daha fazla güç. Bütün verileri arttırdıkça bu sistemler üzerindeki parçaların daha büyük, dayanıklı ve güçlü olanlarını kullanmak zorunda kalırsınız. İşte kısaca modifikasyon bu. Turbo otomobilinizin turbosunu büyülterek güç almak marka modele göre 1000 Lira ile 3000 lira arasında değişebilir. Fakat standartların dışında çok büyük turbo ve büyük güçler peşineyseniz turbo ile beraber motorunuzu tamamen güçlendirmelisiniz. Bu durum 30/40.000 Lira bulabiliyor.
Turbosuz motor: Mangala daha fazla hava veremediğiniz sürece tutuşması daha geç olacaktır. Turbosu olmayan arabalarda da yapacağınız değişiklikler ve parçaları güçlendirmeniz sonucunda dahi turbo motor kadar güç elde edemezsiniz. Bu yüzden turbo motor güç açısından çok daha verimlidir ve motorsporlarında ilk tercihtir. Turbosuz olan atmosferik arabalarada  çok fazla para harcanabiliyor. İlk olarak yapılan egzantirik değişimleri ile maliyet 2000 ile 20.000 bin Lira arasında değişebilir.
Yakıt modifikasyonu: Aracınızda kullandığınız benzin, lpg yada dizel gibi yakıtların yanıcılık miktarını arttırırsanız güç artışı da sağlarsınız. Daha fazla yanıcılık için kullanılan bazı yakıt türleri ise E85 etanol, metanol, nitrojen oksit, toluen gibi …
Bunlar fazla güç sağlarken yakıt olarak kullanılması için özel ekipmanlar ve tesisatlar gerektirirler. Bir çoğu benzin deposuna konulmaz. Farklı yakıtlar kullanabilmek için bu yakıt sistemlerine ait yakıt hattı tesisatına ihtiyacınız olacak. İşletim sistemi ve işlemin tamamı 1000 ile 5000 Lira arasında değişen fiyatlara uygulanıyor.
Egzoz modifikasyonu: Arabanız olması gerekenden daha fazla hava ve yakıt tüketmeye başlayıp daha fazla güç kazandıkça bu birleşimden doğan egzoz gazı miktarı artacaktır. Bu sebep ile daha büyük egzoz sistemleri kullanılır. Bu durum arabaların daha gürültülü çalışmalarına sebep olmaktadır. (Ralli arabaları yada formula araçlarında görüleceği üzere) Özellikle atmosferik arabaların değişmezi olan headers ve komple düz boru ve tamamen el yapımı işçilik ile 5.000 Lira’yı bulabiliyor.
Elektronik modifikasyonlar: Akıllı telefonlarımızda güncelleme yaptıkça çalışma hızı da artar. Yeni otomobiller de yer alan işletim sistemlerine de dışarıdan müdahale ederek güç, performans ve hatta ekonomik sarfiyat sağlayabilirsiniz. Arabaların mevcut yazılımlarına dışarıdan yapılacak yeni yazılım veya yazılımlarını iyileştirme sonucunda bu istenilen farklılıklara sahip olabilirsiniz. Yazılıma uygun olmayan arabalar için sonradan alınan işletim sistemleri 4000 Lira civarındadır. Yazılım yapılabilen arabalar için ise yazılım yapan kişiye ve işe göre 600 Lira’dan başlar ve 2.000 Lira’ya kadar yükselir.
Şanzıman modifikasyonu: Yüksek güçler elde eden otomobillerin bütün aktarma organları güçlendirilmelidir. Şanzıman, akslar, şaft ve diferansiyel gibi.
Belli bir güce dayanabilmesi için üretilen şanzıman dişlileri, sert kalkışlar ve çok hızlı vites değişimleri için dayanıklı değillerdir. Çözüm ise aracınızın marka ve modeline göre modifiye edilmiş dişli imalatı yapan firmalar yada daha fazla para vererek tamamen güçlendirilmiş şanzımanın kendisini satın alabilirsiniz. Bu şanzımanlara caddelerde genellikle dogbox denilir ve bunun sebebi ise şanzıman dişlilerinin köpek dişine benzemesidir. Bir çok kişi şanzıman işine girmez çünkü maliyetlidir. Full Race şanzımanlar 50.000 Lira civarındadır.
Fren modifikasyonu: Güç arttıkça arabanın durmasını sağlayan frenleri güçlendirmek gerekir. Yapılacak en önemli değişiklik fren kaliperlerinizi büyültme ve buna bağlı olarak fren disklerinizi de büyültmek olacaktır. Sonrasında ise özel alaşımlı fren balataları ve fren hortumları ve soğutma sistemleri ile devam eder.
Sadece balatalarınız güçlendirebilirsiniz ve yaklaşık 500 Lira’ya mal olur. Ama tamamen  farklı bir kite geçmek isterseniz 20 bin Lira gibi rakamlar düşünmelisiniz.
Lastik modifikasyonu: Asfalt zemine daha iyi tutunan lastikler, hem patinajı önler, hem de fren mesafenizi kısaltır. Bunun için yumuşak hamurlu lastikler ile birlikte slick lastik olarak adlandırılan özel desenli lastikler kullanılır. Ek olarak arazi şartlarında, kar veya buz zeminlerde kullanılacak araçlar için özel lastikler kullanılır. Spor lastiklerin adeti 300 ile 400 Lira’dan başlar. Türüne ve ebatına göre fiyatları adet başına 5 bin lira gibi rakamlara ulaşabilir.
Denge modifikasyonu: Bunun için yol tutuş diyebiliriz. Arabanızın yüksek hızlarda daha stabil olmasını sağlar. Virajlarda ise savrulmanızı veya çizginizi kaybetmenizi önler. Bu işlem için geliştirilmiş süspansiyon sistemleri, denge kolları (ülkemizde en çok bilinen motor kule gergisi), hafifletilmiş ve güçlendirilmiş salıncaklar ilk sırada sayılacak parçalar. Araçlarınız için bu konu ile ilgili ufak tefek bir çok parça söz konusudur. Tamamen yapılacak iyi bir iyileştirme ve profesyonel bir kit ile 5.000 ile 30.000 Lira arasında para harcarsınız.
Aerodinamik modifikasyon: Arabanız hızlandıkça maruz kaldığı rüzgar sürtünme kat sayısı artar ve bu da arabanın dengesini bozar. Aracın altından ve üstünden geçen hava tabakası aracın arkasında birleşir ve vortex denilen bir girdap oluşturur. Bu süreci iyileştirmek ve aynı zamanda yol tutuşu arttırmak için arabaların arkasına büyük rüzgarlıklar, ön tarafta tamponun altına lipler takılır. Ön lip ve arabanızın alt kaplaması için sanayi işi 1000 / 2000 Lira arasında para harcayabilirsiniz. Arkaya takılan  kanatlar sanayilerimizde fiberden 300-500 Liraya yapılıyor. Karbon fiber gibi pro ekipman isterseniz 2.000 ile 10.000 Lira civarı.
Güvenlik modifikasyonları: Kaza anında sürücü ve yolcuları korumak için aracın kokpitinin içine demir bir kafes yapılır. Buna rollcage adı verilir. Takla anında aracı ve içindekileri ezilmekten korur. Ek olarak cadde kullanıcıların yapmadığı ama motorsporlarında kullanılması zorunlu olan özel yangın söndürme sistemleri de mevcuttur. Araç içi yapılan kafes kısmi olarak ve farklı şekillerde ve malzemelerden yapılır, 2.000 Lirad’an başlayıp 20.000 Lira’ya ulaşır.
Hafifletme modifikasyonları: Arabaların kaporta aksamları olan, motor kaputu, bagaj kapağı, kapılar gibi metal parçaları karbonfiber gibi kompozit parçalar ile değiştirerek toplam ağırlığı düşürmek aracın performansına önemli miktarda katkı sağlar. Kaporta parçaları ve karbon fiberden üretildiğinde sadece motor kaputu 4.000 Lira civarındadır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.