Arabam çalışmıyor dememek için nelere dikkat edilmeli?

Uzun süre çalışmayan otomobiller ve park halinde kalan otomobiller için araç sahiplerinin nelere dikkat etmesi gerekiyor? Arabam çalışmıyor dememek istiyorsanız, listede sizin için önemli bazı birkaç ipucu yer alıyor.

Son 1 yıldır yaşadığımız gibi olası salgın ihtimallerinde veya aracınızı uzun süre terk ettiğinizde, otomobilin uzun vadede sorunsuz kullanılması için önlemler almak gerekiyor. Bu önlemler sayesinde olası arızaların önüne geçerek onarım maliyetleri düşürülebiliyor.

Böylelikle sürüş güvenliği ve konforuna da büyük katkı sağlanmış oluyor. Peki otomobilinizi uzun süre kullanmadan, sağlıklı kalmasını sağlayacak olan detaylar neler?

Araç aküsü neden biter? Bu sorun genellikle araç uzun bir süre çalışmazsa veya kışın sıcaklık düştüğünde ortaya çıkar. Akünün ömrünü doldurmasına ek olarak, işlevleri soğukla birlikte etkisini kaybeder. Sonuç olarak, bir noktada akü artık aracı çalıştırmak için yeterli enerji depolayamaz hale gelir.

Otomobilin çalıştırılmaması veya kullanılmaması neticesinde şarj olmayan aküde zayıflama riskinin olduğunu söyledik. Uzmanlar haftada yarım saat çalıştırma veya 15 km yol yapmanın faydalı olacağını belirtiyor.

Arabam çalışmıyor, zarar da görsün istemiyorum diyorsanız; uzun süre çalışmayan otomobiller, direkt güneş ışığı almayan, gölge alanlarda park edilmeli. Böylece boya ve gövde parçaları ile kauçuk, plastik parçaların korunmasına katkıda bulunursunuz.

Özellikle sıcak yaz günlerinde tam ağaç altında gölge bir park yeri bulmuşsunuz, aracınızı bırakmışsınız, eh içiniz rahat fakat ağaç altına park edilen otomobillerinizin boyasına, ağaç reçinelerinin zararlı olduğunu da unutmayın!

Buna bir de kuş pisliği eklenirse, gölgeye park ettiğinize pişman olabilirsiniz. Ancak yine de arabanın sağlığı için gölgeye park etmeye çalışın. Endişelenmeyin, sizler için Kuş Pisliği nasıl temizlenir? yazısını da hazırladık.

Zaman içerisinde, özellikle mevsim değişimi döneminde olduğumuz tam da bugünlerde lastik hava basınçları değişkenlik gösterir. Arabam çalışmıyor, yürümüyor! dememek için sürüşe başlamadan önce hava basınçlarını mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor.

Lastiğin yolla temas yüzeyi; lastik tabanınızın büyüklüğündedir. Aracın davranışı, kaygan yüzeylerde bile çekiş, durma ve tutuş kabiliyeti bu küçük parçaya bağlıdır. Ancak lastik uygun şekilde şişirilmezse, temas yüzeyi önemli ölçüde azalır.

Uzun süre çalışmayan otomobiller, düşük lastik hava basıncı ile yola çıkarsa; yol tutuşu olumsuz yönde etkileniyor. Aynı zamanda yakıt tüketimi de olumsuz etkilenebiliyor.

Öte yandan uzun süre çalışmayan otomobiller eskitmeye yatkın olur. Eskiyen polen filtresi, virüs ve bakteriler için zemin oluşturduğu için, yılda en az bir kez değiştirilmesi öneriliyor. Aracınızı uzun bir süre çalıştırmayacaksanız eğer, bırakmadan önce veya çalıştırdıktan sonra ilk işiniz; aracınızın bakımını yaptırmak olmalı.

1 yorum
  1. Bosch Car Service diyor

    Yazı bilgilendirici olmuş Periyodik Bakım ve akü testi düzenli yapılmalı görevini yerine getirmeyen akü değiştirilmeli ve kaliteli akü tercih edilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.