BMW G 310 GS ilk test, ilk sürüş
Ailesindeki yüksek hacimli motosiklet modelleriyle göz dolduran BMW Motorrad, yüksek hacimliler sınıfındaki iddiasını alt sınıflarda da yakalamak istiyor. G 310 R modeliyle düşük hacimli motosiklet alıcılarının beğenisini kazanan BMW, G 310 GS modeliyle uzun zamandır beklenen hamlesini başlatıyor. Şubat ayındaki İstanbul Motosiklet Fuarı’nda, Türkiyeli motosiklet severlere gösterilen yeni G 310 GS’in test sürüşü 21-23 Eylül tarihlerinde Barselona’da gerçekleştirildi. Ümit Saklı, BMW’nin en yeni üyesinin ilk test sürüşlerine, son günlerin gündemdeki şehri Katalonya’nın merkezi Barcelona’da gerçekleştirdi. BMW G 310 GS ile birlikte o iki günün öyküsü… Sınıfında dünyada mihenk taşı olan bir ailenin en yeni üyesini test edecek olmam, motosiklet tutkunu birisi olarak gerçekten heyecan vericiydi. Tüm koruyucu ekipmanlarımı valizime yerleştirip Barselona’ya uçtum. BMW Motorrad takımı, tüm hazırlıklarını yapmış ve BMW G 310 GS’i dilediğimiz gibi kullanmamız için bekliyorlardı.
Şimdi gelelim G 310 GS’in tüm detaylarına… BMW G 310 GS tasarımcısı Matthias Kottman’in dediği gibi BMW G 310 GS “Tipik bir GS”. Bildiğimiz GS tasarım unsurlarına sahip. Yüksek bir çamurluk, tek hat tasarım, yüksek kuyruk ve gagası. Sabit rüzgarlığı tasarım çizgilerinin devamı şeklinde. Motosikletin tasarımcısı Matthias Kottman tasarım hattının istedikleri gibi olması için rüzgarlık dizaynına daha fazla mesai harcadıklarını özellikle belirtti.
BMW G 310 GS üç renk ile geliyor. Racing Red, Cosmic Black ve Pearl White Metallic. BMW G 310 GS tüm renklerinde her zaman tipik bir GS olduğu belli oluyor. BMW G 310 GS, 313 cc hacimli tek silindirli su soğutmalı motoru, farklı bir teknikle silindiri arkaya doğru ve 180 derece döndürülmüş “terse yatık” olarak tüp şaseye yerleştirilmiş. Emme manifoldu önde, egzoz manifoldunun arkada olması ağırlık merkezini yere yaklaştırıyor. Ağırlığın ön tekere daha fazla binmesinden dolayı ön tekerdeki tutuş artıyor. Viraj güvenliği de arttırılmış oluyor. Emme ve atma yollarındaki bu yerleşim Euro 4 standartlarına uyumda egzoz boyunun kısalması gibi kolaylık sağlıyor. Egzoz paslanmaz metalden imal edilmiş, egzozun siyah yerleri kaplama yapılmış. BMW G 310 GS, 9.500 dev/dk’da 34 bg 25kW güç üretiyor. Yağ banyolu çok plakalı debriyaj, mekanik şeklide kontrol ediliyor.
G 310 GS’in frenleri: Tahmin ettiğiniz gibi G 310 GS standart ABS’li olarak geliyor. ABS istenildiği zaman tek bir tuşa basılarak devre dışı bırakılabiliyor. Bunun özellikle off-road kullanım için önemli bir detay olduğunu hatırlatalım. Önde 300 milimetre tek disk dört pistonlu sabit kaliperleri, arkada ise tek disk 240 milimetre iki pistonlu yüzer tip kaliperleri görmek mümkün. Bu kaliperler, Brembo’nun Hindistan fabrikasında ürettiği ByBre logosunu taşıyor.
BMW G 310 GS, Japonya’daki en büyük hidrolik ekipman üreticisi olan ve dünyada her 5 otomobilden birinin orijinal ekipman tedarikçisi KYB’nin ürettiği süspansiyonları kullanıyor.
Motosiklet standart olarak yerden 85 cm yüksekliğindeki (yüksüz) comfort sele ile geliyor. 82 cm alçak sele özelliği de bulunuyor. Aynaların görünümü motor tasarımına uygun hatlarda ve malzeme kalitesi dikkat çekiyor. BMW G 310 GS üzerinde arka çanta yerleştirilen tutucu demir standart. Etkinlikte edindiğimiz bu teknik bilgilerden sonra G 310 GS ile Barselona yollarında, çok farklı yol koşullarında gazlamaya başladık. İlk sürüş şehir içinde başladı. BMW G 310 GS seleye daha ilk oturuta hafifliğini ve kullanımının çok rahat olacağını hissettiriyor. Comfort sele ile 1,78 boyunda ve 100 kg olarak bindiğimde ayaklarım tamamen yere temas edebiliyordu. BMW G 310 GS, 169,5 kg (depo dolu) ağırlığı ile dengeli bir motosiklet. Ağırlığını hissetmiyorsunuz.
313 cc motora start verip, kalkarken stop ettirdim. Biraz daha yüksek devir verip ilk sürüşe başladım. Devirli kullanıma daha uygun yeni bir motoru, düşük devirde tork eksikliği yüzünden alışana kadar şehir içinde stop ettirebilirsiniz. Alışmayla alakalı ancak motoru 3000 devirin altına düşürmemek gerekiyor. Barselona şehir içi trafiğinde adım başı kırmızı ışık var ve sürekli dur-kalk gerekiyor. BMW G 310 GS, hafif hissettiren bir makine, debriyajı yumuşak, gidon geniş ancak manevra yapması kolay. Bu yüzden dar aralara kolaylıkla girilebiliyor. BMW G 310 GS oturma pozisyonu şehir içi kullanım için de gayet konforlu.
Gösterge paneli renkli değil ancak oldukça okunaklı. Gösterge panelinde hemen hemen her bilgiyi görebiliyoruz; hız, anlık tüketim, ortalama hız, tarih saat, motor sıcaklığı, yakıt seviyesi. Dur-kalklı şehir içi sürüşümüz yaklaşık 18 km sürdü. Şanzımanı, vites geçişleri ‘şıkır şıkır’dı. Sürüşe başlamadan önce yol bilgisayarındaki değerler sıfırlanmıştı. 18 km şehir içi kullanım sonunda ortalama yakıt tüketimi 4,5 litre görünüyordu. Otobana çıktığımızda tek silindirli motorun titreşimini merak ediyordum. BMW G 310 GS‘in motoru devir çevirmeyi seviyor. 6000 devirden sonra makina, BMW’nin bilinen spor karakterine dönüşüyor. 100 km/s sonrasındaki hızlanmaları ve gaz tepkisi daha yüksek cc motor hissi veriyor. Artçılı kullanımlarda sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Gazı açtığımda 142 km/s hızı aniden görüyorum ve güvenli hıza tekrar düşüyorum. Gazı sonuna kadar açmadım ancak 150 km/s üzerine çıkabileceğini düşünüyorum. BMW G 310 GS motor titreşimi kesinlikle rahatsız edici değil. Otobanda yaklaşık 40 km kadar yol aldık. Yakıt tüketimi 3,8 litre olarak gerçekleşti.
Barcelona’ya tepeden bakan Montserrat çevresinde virajlı yollara geldiğimizde ‘İşte zevkli anlar başlıyor’ dedim. Hava parçalı bulutlu, sıcaklık 22 derece, asfaltta yama yok, taş yok, çizgiler yeni, trafik işaretleri sorunsuz, yolun sağı orman, solu orman. Testere dişli dağ bulutların arasında kartpostal gibi görüntü veriyor. Ortam mükemmel diyebilirim. BMW G 310 GS ile bu dağ yolunda bir sağa yatıyoruz, bir sola. Yol tutuşu çok iyi. Geriye yatık silindirli motor tasarımıyla ağırlık merkezinin öne alınıp, ön tekere binen yükün arttırılması sayesinde ön tekerin sizin belirlediğiniz yol çizgisine sabitlenmiş gibi gitmesi oldukça rahat sağlanıyor. Çizginizden şaşmadan gidebileceğiniz bir sürüş çıkarıyorsunuz.
BMW G 310 GS ile virajlı asfalt yolda gitmek en zevklisiydi.
Yine Montserrat Dağları eteklerinde zeytin ağaçları arasından toprak yola girip off-road heyecanını yaşamak üzere yola çıktık. Hava kapandı ve yağmur atıştırmaya başladı. Toprak kokusu ve doğal ortam harikaydı. BMW G 310 GS virajlı yollarda olduğu gibi toprak yolda da gidonda siz ne yaparsanız onu yapmaya hazırım tepkisi verip kararlılığından vazgeçmiyor. BMW G 310 GS hafifliği ve kullanım kolaylığı off-road’ta bariz hissediliyor. Ayakta kullanımda gidon biraz alçak kaldı gibi hissettim. Tırtıklı pegleri sayesinde ayak kaymıyor. Peglere ayrıca lastikte takılabiliyor. Off-road’da motordan herhangi bir metal titreşim sesi gelmiyor. Metzeller Tourance lastiklerin toprak zeminde güven verdiğini söyleyebilirim.
Tüm bu farklı yol koşulları deneyiminden sonra sonuca gelecek olursak… BMW Motorrad, BMW G 310 GS tanıtımı için çok iyi bir rota çıkarmış. Hatta bu, en iyi Barselona rotası bile olabilir. Toplamda 175 kilometre yaptık ve her türlü kullanımı deneyimledim.
BMW G 310 GS her yola girebileceğiniz çok yönlü bir motosiklet.
Kullanım kolaylığı ve konforu etkileyici.
TVS Motor Company fabrikalarında üretilen BMW G 310 GS modelinin BMW kalitesinden ödün verilmeden üretildiği açıkça ortada. BMW Motorrad logosunun arkasında sunulan işlevsellik, güvenilirlik ve sağlamlık vaadleri devam ediyor.
BMW G 310 R, KTM Duke 390, Suzuki V-Strom 250, Kawasaki Versys-X 300 düşünenler BMW G 310 GS’e bakmadan geçmezler.
Bir başka testimizde görüşmek üzere…