11. nesli halen yollarda olan Toyota Corolla, markanın en önemli modeli olarak öne çıkıyor. Corolla’nın bizim için önemli bir yanı da Türkiye’de Sakarya’da üretiliyor olması. geçtiğimiz yıl Türkiye’de en çok satın alınan ikinci otomobil olan Corolla, C-HR ve Verso modelleriyle birlikte bantlardan iniyor.
Toyota Corolla’nın öyküsü 1960’lı yallara uzanıyor. Corolla’yı 1963 –1974 yılları arasında Corolla projesinin yaratıcı yöneticisi Tatsuo Hasegeva’nın dünya yollarına bir armağanı olarak da değerlendirebiliriz.
Toyota Corolla’nın geçmişine doğru yapacağımız yolculuğa başlamada önce şunu belirtelim: Toyota’nın Japonya’daki merkezindeki yıllara göre model dağılımı ile Avrupa ve ABD’deki model değişim yılları ve hatta modeller bile birbirinden farklıdır. Dünyanın en çok satan otomobili Corolla olurken, bu detayları hatırlatmak isteriz.
1. Nesil Corolla 1966 senesinde 60 hp, 1100 cc motor hacmi, arkadan itişli ve zeminden vitesi ile geniş iç hacim ve konfor duygusuyla aileleri etkilemeyi başardı. Corolla’nın mühendislik felsefesi basit tasarım ve bozulmayan mekanikler üzerine oturuyordu. 1968 yılında Corolla, Amerika’ya doğru ilk yolculuğuna çıktı.
2. Nesil Corolla (1970 – 1974) 60 beygirlik motoru güçlendirme kararı alan Toyota, özellikle Amerikan pazarında yer almak istiyorlardı. Yeni Corolla 1200 cc, 73 hp ve otomatik şanzıman seçeneği ile çıktı. Sadece 1 yıl sonra motoru tekrar geliştirdiler ve yeni 1600 cc, 102 hp motor ile yoluna devam etti. 1974 senesine kadar görünümünde küçük değişiklikler yapılarak macerasını sürdürdü. Bu Corolla’nın arka kısmına bakarsanız biraz Anadol ve Ford Capri benzerlikleri dikkatinizi çekecektir. 2. nesil Corolla üretildiği tarihler arasında tüm dünyada en çok satılan ikinci otomobil olmayı da başardı.
3. Nesil Corolla (1974 – 1979) ABD’de 1973 ve 1975 yılları arasında yaşanan petrol krizi ile Amerikalı üreticiler küçük motorlu araçlara yönelmeye başlamışlardı. Fakat çok başarılı olamadılar. Bu açığı hemen Japonlar doldurdu. 1971 – 1979 yıllarında Corolla projesinin yönetici olan Shirou Sasaki bu fırsatı çok iyi değerlendirdi. Amerika pazarında çok sevilen Fastback model araçlara rakip olarak Liftback tasarımı ile çok beğenildi. Otomobil tarihinde KATALİTİK CONVERTER’ün ilk uygulandığı otomobil olarak tarihe geçti.
4. Nesil Corolla (1979 – 1983) 1974 yılında projeye dahil olan Fumio Agetsuma projeyi 1979 yılından 1983 yılına kadar yürüttü. Gittikçe spor bir görünüme kavuşan Corolla üstten egzantrikli motor teknolojisi ile çok başarılı sonuçlar almaya başladı.
5. Nesil Corolla (1983 – 1987) 1600 cc 124 hp gücünde 5 ileri şanzımanlı SOHC motor teknolojisi ile dünyanın en iyi güç ağırlık dağılımı olan ve Japonya motor sporları dünyasında yeni bir devir başlatan AE serisi Corolla ortaya çıkarıldı. Daha sonra DOHC motor teknolojisine geçildi. Drift sporunun Japonya dağlarında keşfeden otomobili oldu. Bir söylentiye göre, VW Rabbit kalıpları kullanılarak Kuzey Amerika’da – Kaliforniya’da üretilmeye başlandı. 5. nesil Corolla altta kırmız renkte gördüğümüz meşhur AE86’nın habercisi olmuştur.
6. Nesil Corolla (1988 – 1992) 1984-1991 yılları arasında Akihiko Saito, Corolla projesinin kaptan bandını takan isim oldu. Kötü değildi ama arkadan itişli tasarıma son vererek önden çekişli tasarıma geçilmesini yönetti. Bu durum Corolla’nın sporcu kişiliğine çok büyük zarar verdi. Wagon versiyonunda ilk kez 4 çeker sistemini gördük. Ayrıca ilk kez Corolla’da enjeksiyon yakıt sistemi uygulandı.
7. Nesil Corolla (1991 – 1995) Altta siyah renkli olan modeli ülkemizde hiç görmedik. Türkiye’ye getirilmedi. Ama artık 1800 cc gücünde yepyeni ve çok donanımlı bir Corolla vardı. ABS, klima, hava yastıkları gibi bir çok donanıma sahipti. Bu Corolla, Kaliforniya ve Massachusetts Toyota fabrikalarında üretiliyordu. 7’inci nesil Corolla’nın en büyük özelliği ise dünya rekortmeni olan VW Beetle’ın satış rekorunu elinden alması oldu. Yollarımızda “EFSANE KASA” olarak isim yapan meşhur Corolla bu siyah renkli coupe’nin evcilleştirilmiş halidir.
8. Nesil Corolla (1995 – 2000) Dünya küçülüyordu, artık Corolla herkes gibiydi. Teknik olarak anlatılacak çok büyük bir farklılık yoktu ne yazık ki! Ancak durum bizim için böyle değil. Türkiye, Made in Turkey Corolla ile bu nesilde tanıştı. Artık, Efsane Corolla ülkemizde üretiliyordu.
Otoajanda.com haber merkezi, konusunda çok deneyimli ve uzman bir ekip tarafından yönetiliyor. Tüm haberler bu ekibin tecrübeli üyelerince edite edilerek, yayınlanıyor.