e-Transit için Ford Otosan batarya montaj fabrikası kuruyor
Elektrikli araçlara yönelik yatırımlar hız kazanıyor. Kısa süre içinde 11,5 milyar avroluk elektrikli araç yatırımına hazırlanan Ford Motor Company iki yıllık elektrikli araç takvimini açıkladı.
2021 yılı sonuna kadar 17 hibrit ve elektrikli aracı piyasaya çıkarmaya hazırlanan Amerikan devi, bunlardan bir kısmını da Türkiye’de üretecek. Ford Otosan elektrikli araç planı için 56 milyon avroluk yatırımına başladı.
Ford Otosan batarya montaj fabrikası kuruyor. 2022 yılı sonunda bantlardan inecek yüzde 100 elektrikli e-Transit modeli için pil paketleri üretecek 15 bin adet kapasiteli yeni bölümün oluşturulması sürüyor.
Yeni bölümün tamamının Türk mühendislik ekibi tarafından kurulduğunu belirten Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Dave Johnston, “Avrupa’da Ford’un en büyük ticari araç üreticisi Türkiye’deki Ford Otosan.
Ford’un elektrifikasyon planına uygun üretim ve yenilenme başladı. Ford, yeni dönem için önümüzdeki yılları yeniden tanımladı. 2021 yılı sonuna kadar 17 elektrikli Ford yollara çıkacak. 2022 sonuna kadar 11,5 milyar dolar yatırım yapacağız.” bilgisini verdi.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de PHEV (Dışarıdan şarjlı hibrit) araç üretim bandını devreye aldıklarını belirterek, “Burada üretilen ilk araçların testleri yapıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi son iki ayda 2 bin km kullandı. Kullanımın yüzde 60’ı elektrikli motorla gerçekleşti. Bu da araçların Green zone adı verilen sadece elektrikli araçların girebileceği yerlere uygun olduğunu kanıtladı” dedi.
Yeni yatırımın ise Türkiye’de tamamen elektrikli e-Transit olduğunu söyleyen Yenigün, “Bu bir prestij yatırımı bizim için. Bu araçlar servis ve bakım maliyeti dizel araca göre yüzde 40 daha düşük olacak araçlar.
Ford Otosan mühendisleri kritik süreçleri üstleniyor
Türkiye’de üretilecek ilk tam elektrikli ticari araç olan Ford E-Transit, 67 kWh 400 Volt lityum iyon pil ile 350 km’ye kadar menzil sunacak.
Entegre çalışma sistemini hedefleyen yeni batarya montaj fabrikası son teknoloji imalat çözümleri ile donatılacak; AGV (akıllı taşıma sistemleri) ile verimlilik sağlanacak.
Yüksek kaliteli ürün çıktıları almak için yeni nesil perçinleme ve kaynak teknolojileri kullanılacak. 8’i montaj hattında, 22’si ise kasa imalat hattında olmak üzere toplamda 30 adet robot sayesinde otomasyon seviyesi yüksek ve esnek bir üretim tesisi oluşturulacak. Teknolojik tesiste kolaboratif robotlar ile kameralı kontroller yapılacak.
Bataryalar yine Ford Otosan’ın kuracağı test laboratuvarlarında elektrik testi, hava kaçağı testi gibi güvenlik testlerinden geçirilecek. Bu test esnasında batarya paketinin; şarj düzeyi, paket ve hücre sıcaklık kontrolü ile yazılım kontrolü yapılacak.
Kullanılacak yeni soğuk metal transfer kaynak teknolojisi ile batarya kasalarının hava ve su sızdırmazlığı %100 kontrol altına alınacak. ‘Light Guide System’ adı verilen projeksiyon ve 3D sensörlerle batarya paketinin tüm montaj adımları takip edilebilecek.
Destek sistemine ek olarak kolaboratif robotlar üzerine yerleştirilmiş görüntü işleyen kameralar ile olası üretim hatalarının önüne geçilecek.