Elektrikli Mercedes EQS yeni teknolojilerle gelişiyor
Otomotiv dünyası geleneksel içten yanmalı araçlardan hibrit ve elektrikli araçlara doğru büyük bir dönüşüm yaşıyor. Yalnızca çalışma prensiplerini değiştirmeyen dönüşüm beraberinde yardımcı teknolojileri de etkiliyor. Elektrikli ve hibrit araçlarla birlikte sıkça anılan rejeneratif frenleme, elektrikli Mercedes EQS ile yeni bir boyut kazanıyor.
Elektrikli arabalar rejeneratif frenleme kullandığından, esas olarak iki fren sistemine sahiptirler. Temel olarak frenleme için kullanılan enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesi ve aracın bataryasını şarj etmesi prensibine dayanan rejeneratif fren sistemi; aküler tamamen şarj olduğunda, normal sürtünmeli fren olarak görev yapar.
Daimler AG’nin yeni patentini ortaya çıkaran CarBuzz tarafından yayımlanan habere göre; yeni fren sistemi acil durumlarda aracı durdurmak için tasarlandı. Sürücü tarafından çalıştırılan bir lastik basıncı tahliye valfi ile çalışan sistem, fren sisteminde ve başka bir parçada arıza tespit edildiğinde, lastiklerin havasını indirerek aracı yavaşlatıyor. Yeni fren sistemi özel olarak elektrikli araçlar ve hibritler için tasarlandı ancak, içten yanmalı motorlu araçlarda da kullanılabilir.
En lüks elektrikli Mercedes EQS Türkiye’ye ne zaman gelecek?
Yakın zamanda Ford, Norveç’te piyasaya sürdüğü Mach-E elektrikli SUV modeliyle benzer bir fren sorunu yaşadı. Rejeneratif fren sistemin devamlı olarak enerjiyi geri kazanmaya çalışması pillerin aşırı ısınmasına yol açtı.
Daimler’in bu sorunu aşmak için geliştirdiği dört tekere bağlı lastik basıncını tahliye eden hava sistemi; lastik basıncının düşürülmesinden sonra otomobilin azami hızı sınırlandıracak ve sürücüyü bilgilendiren bir uyarı sistemiyle birlikte çalışacak.
İlk oyuncu elektrikli Mercedes EQS
Yakın zamanda piyasaya sürülmesi beklenen EQS’nin Mercedes’in yeni fren sistemini kullanan ilk modellerden birisi olması bekleniyor.
Daimler’in daha önce Mercedes-AMG G63 6×6 modelinde standart olarak kompresör sistemi kullandığını görmüştük. Dolayısıyla, bu konuya pek de yabancı olmayan Mercedes’in patent başvurusunun yeni otomobillerinde kullanılmaya başlanması an meselesi.
Geri kazanım için çok iyi değerler ortaya çıkaran EQS: DAuto enerji geri kazanım programında 5 m/s², yavaşlama anında 3 m/s² geri kazanımla (2 m/s² tekerlek frenleri) yavaşlama sağlıyor. Bu durum, fren pedalını kullanmadan durma noktasına kadar yavaşlamayı sağlarken, aynı zamanda menzil de yüksek geri kazanım seviyesinden (290 kW’a kadar) yararlanıyor.