Euler Hermes: Otomotiv yüzde 10 daralacak

Koronavirüs COVID-19 salgını hız kesmeden devam ederken, ekonomilerin alacağı darbeler de ölçülmeye çalışıyor. Reel sektörlerde hasar tespiti bile yapılamıyor. Otomotivde bazı üreticiler yeniden şalter açma takvimi yayınladılar. Böylesine belirsizlik sürecinde yeni döneme ilişkin öngörüler de raporlaştırılmaya başlandı. KPMG, Deleoitte gibi danışmanlık şirketlerinin arasına son olarak Euler Hermes katıldı. Sigortacıların sigortacısı Alman şirketin yayınladığı yeni rapora göre bu süreçten etkilenmeyen hiçbir sektör kalmayacak.

Halen süren tünel geçişinde otomotiv, ulaştırma, elektronik ve gıda dışı perakende sektörleri krizden en fazla etkilenen alanlar olarak öne çıkıyor. Ayrıca enerji, metal, makine ve inşaat sektörlerinde de risk artışı gözlemleniyor. Fakat hiç bir sektörün bu etkilenmelerin dışında kalmayacağı söylenebilir.

Euler Hermes Raporu’na göre otomotiv yüzde 10 küçülecek

Wuhan neden önemli?

Küresel boyuttaki otomotiv sektöründen söz edildiğini düşündüğümüz raporun bize gönderilen bülten halindeki özetinde şu görüşlere yer veriliyor:

“Otomotiv sektörü var olan yapısal zayıflığı ile salgından oldukça zarar görüyor. 2019 yılında yüzde 4 küçülen otomotiv sektörünün, salgının ekonomik etkileriyle beraber 2020 yılında yüzde 10 küçülmesi bekleniyor.

Bu küçülmeden otomotiv perakendecilerinin, toptan satıcıların ve tedarikçilerin olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Şubat ayında yıllık satışlarda yüzde 80 düşüş yaşayan (Çin) otomotiv sektörü krizin etkilerini derinden hissedecek. Covid – 19 salgınının çıkış noktası olan Wuhan, Çin’in araç üretiminin yüzde 10’unu temsil etmesinin yanı sıra; yerel operatörlere parça veren ve dünyanın kalanına ihraç eden yüzlerce otomotiv parça tedarikçisinin merkezi konumunda. Bu gelişmeler yılbaşından bu yana arzı ciddi bir şekilde etkiliyor.”

Havayolu şirketleri için gelir kaybı dönemi

“Ülkelerin aldığı karantina kararlarıyla birlikte gökyüzü de neredeyse sadece cargo uçaklarına kaldı. Havayolu şirketleri de ciddi zararla yüzyüze. Şirketlerin kilometre başına yolcu gelirlerinde Aralık ayından raporun hazırlandığı döneme kadar yüzde 40 düşüş hesaplanıyor. Bu da şirketlerin 2020 gelirlerinde en az 100 milyar dolarlık bir düşüşe denk geliyor.”

Gelişmeler krize borçlu yakalanan havayolu şirketleriyle, ucuz uçak bileti satan şirketleri daha çok vuracak.

“Gelişmeler borçlu ve düşük maliyetli (low-cost) havayollarını da tehlikeye atıyor. Var olan zorlukları daha da derinleştiren diğer faktör ise likidite şoku. Ulaştırma sektörü küresel hisse senedi endeksi, yüzde 15 gerilemiş durumda ve bu gerilemenin süreç boyunca devam edeceği tahmin ediliyor.”

Çin’deki montaj fabrikalarının uzun süre kapalı kalması, özellikle son tüketiciye yönelik elektronik cihazlarda kullanılan bellek ve çip gibi ürün yeni siparişlerinde ani düşüşe yol açtı.

Bu durumda Güney Kore, Tayvan, Japonya ve Çinli üreticilerin en çok risk altında olan ülkeler. Çoğunlukla bölgesel müşterilere hitap eden, Avrupa ve ABD merkezli entegre oyuncuların olumsuz etkilerden kurtulduğu tahmin ediliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.