Honda’dan yepyeni bir sınıf, yepyeni bir motosiklet: X-ADV

Dünyanın en büyük motosiklet üreticisi Honda, İtalyan çizgileri taşıyan yeni modeliyle, motosikletteki yerini daha da sağlamlaştıracak gibi duruyor. Keskin hatları ve köşeli çizgileriyle tasarımında İtalyan imzası olduğunu bize hissettiren Honda X-ADV, ülkemizde satışa sunuldu.

Off-road ve on-road sürüş özelliklerini bir scooter bünyesinde toplayan, 52 bin TL’lik X-ADV modelini Bodrum’da düzenlenen test sürüşü etkinliğinde deneyimledik. X-ADV’yi enine boyuna tüm detaylarıyla incelemeden önce Honda Motor Türkiye ekibinin eğlenceli bir tanıtım organizasyonu gerçekleştirdiğini açıkça belirtmek isterim.

Honda X-ADV

Şimdi de gelelim Honda’nın yeni canavarını nasıl bulduğumuza…

Honda‘nın Roma‘daki Ar-Ge merkezinde geliştirilen X-ADV’nin agresif dış tasarımı, keskin çizgileri oldukça etkileyici görünüyor. Scooter görünümünde, tel jantlı ve çelik tüp şasili dayanıklı yapısı X-ADV modelinin kendine has karakterini gözler önüne seriyor. İki tekerlekli bağımsızlığa yeni bir anlam kazandıran X-ADV, her yolda gidilebilecek bir motosiklet.

Enduro gibi ayakta, off-road’ta gidilebilen bir scooter düşünemezdim doğrusu. Bu hem çok etkileyici hem de çok eğlenceli. Honda X-ADV sürücüsüne “dayanıklıyım, sınırlarımı zorla” diyor resmen.

X-ADV’nin tüm aydınlatmaları LED.

X-ADV’de blok desenli Bridgestone Trail Wing lastikler görev alıyor. Önde 17, arkada ise 15 inçlik telli jantlar kullanılmış. Lastik sibopları L şeklinde ve hava kontrolünü kolaylaştıran yapıda. Önde 153,5 mm ve arkada 150 mm stroklu çalışan amortisörler ile yol tutuşu ve konforu sağlıyor. Arka amortisörde tekerlekle ters orantılı çalışan pro-link sistemi bulunuyor.

Honda X-ADV yollarda

Motosiklette, daha fazla rüzgar koruması sağlamak için 5 kademeli ayarlanabilen siperlik camı bulunuyor. Toplam yükseklik farkı, en yüksek ve en düşük noktalar arasında 11 derece eğim ile 136 mm. Böylece uzun yollarda ilave tur camına ihtiyacınız kalmıyor.

Test sürüşü sırasında en yüksek kademe olan, 5. kademede kullandığım X-ADV’de rüzgâr kaskımın üzerini sıyrılıp gidiyordu. 

Honda X-ADV’nin kare gösterge paneli

CRF450 Rally’de olduğu gibi Rally stili büyük, kare cihaz gösterge panelinde tarih, saat, vites ve sıcaklık gibi değerlere kolaylıkla ulaşılabiliyor. İhtiyaç duyulan hemen hemen tüm bilgiler ekranda rahatlıkla görülebilecek büyüklükte. Japon motosikletlerinin ekranlarında genelde sıkışıklık ve küçük karakterler bulunur ama X-ADV gösterge panelindeki tüm bilgiler okunaklı. Hız göstergesi aynı zamanda dairesel şekilde gösteriliyor. Güneşli havada yaptığım test sürüşü sırasında gösterge panelinin rahatlıkla görülebildiğini söylemem gerek.

Konik gidon tasarımı alüminyumdan imal edilmiş. Telefon, navigasyon gibi cihaz tutucular rahatlıkla kullanılabilir. Gidonun ortasında uyarı ışıklarının olduğu ikinci bir ekran bulunuyor. Park kilidi, ABS ve göstergelerin durumunu gösteriyor.

Honda X-ADV’de Smart Key (anahtarsız çalıştırma) özelliği bulunuyor

Smart Key (anahtarsız çalıştırma) özelliği kullanıma rahatlık, pratiklik sağlıyor. Anahtar motora 2 metre mesafedeyken aktif oluyor. Aynı zamanda uzaktan kumandası ile sinyaller yakılabiliyor. Anahtarsız çalıştırma özelliğini motosiklette kullanmak gerçekten büyük konfor. Cepten anahtar çıkarma ve anahtarı takma derdi yok. Bu da size yüksek kalite hissi veriyor.

CRF 1000 L Africa Twin’de kullanılan tasarıma sahip sert plastik el korumaları bulunuyor.

21 litrelik sele altı bir full face kaskı kolaylıkla alabiliyor

X-ADV sele altındaki 21 litrelik depolama kapasitesi ile full face bir kask alabiliyor. Arai Rebel L beden kaskımı GoPro montaj aparatları ile birlikte sele altına yerleştirebildim. Sele altı bagajı depo kapağı gibi buton ile açılıyor. Sele piston sayesinde kolayca kalkıyor. Sele altında LED aydınlatma ve 12V çakmak soketi de bulunuyor.

Honda X-ADV’nin sele yüksekliği 82 cm. 179 cm boyum ile kullanımda zorluk yaşamadım. Oturuş pozisyonunda ayaklarımın ikisi de yere tam olarak basamıyordu.

Honda X-ADV’nin ağırlığı 238 kilogram.

Honda X-ADV motoru ise NC750 ve Integra modellerindeki 745cc sıvı soğutmalı çift silindir motoru ile aynı. DCT şanzıman, Honda X-ADV’de standart. DCT şanzıman hem otomatik hem manuel kullanılabiliyor. Otomatik kullanım D ve S modlarında NC750 ve Integra modeline göre daha yüksek devirlerde vites geçişi yapıyor. Manuel kullanımda NC750 ve Integra’da devir kesici 6300 devirlerde devreye girerken X-ADV de 7000 devire kadar çıkıyor. Maksimum gücü 6250 devirde 40,3 kW; (55 BG) maksimum torku ise 4750 devirde 68 Nm.

Scooter modelinde olan X-ADV’de sağ el ve sol el fren. DCT standart olduğundan dolayı debriyaj yok. Manuel vites kullanımı sağ tarafta butonlar ile yapılıyor. Yüksek viteste ani fren yapılırsa vites otomatik düşüyor. Düşük viteste son gaz yapılırsa yaklaşık 7000 devirde kesici devreye giriyor.

X-ADV İtalyan tasarım anlayışını ön karenajlarda keskin hatlarla belli ediyor.

Çift radyal dört pistonlu kaliperler ve 310 mm diskler ile motosikletin fren kabiliyeti çok iyi. ABS standart. Frene abandığımda bile, motosiklet yalpalamadan, dosdoğru şekilde duruyor. X-ADV ile NC750 fren performansını karşılaştırırsam, X-ADV’nin daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

X-ADV oldukça titreşimsiz. Gemi kaptanısınız ve kaptan köşkündesiniz sanki, geminin motor dairesi 5 kat aşağınızda ama kontrol elinizin altında gibi düşünün. Motor ve şanzıman 5 kat aşağınızda siz ne isterseniz onu sorunsuz şekilde yapıyor gibi.

X-ADV yakıt tüketimi D modda gazlayarak kullanımda 3,8 litre. S3 modunda ise gazlayarak 4,0 litre. Bana kalırsa, alınan performansa göre gayet düşük değerler. Yakıt sarfiyatı olarak çok ekonomik bir motosiklet olduğunu söyleyebilirim.

Sele konforu NC750 modellerine göre bariz daha konforlu. NC750 ile durmaksızın 200 kilometre zor dayanmış biri olarak X-ADV ile 500 kilometre gidebilecek gibi hissettim. Sele sertliği ve oturuş pozisyonundan dolayı X-ADV konforlu bir araç. Ayaklarınızı ister chopper modeller gibi öne uzatın, ister bir scooter gibi ortaya konumlayın ya da isterseniz bir enduro gibi geriye konumlayın. X-ADV her şekilde kullanımınıza hazır.

X-ADV’de otomatik vites olarak adlandırılan DCT şanzıman standart.

Honda X-ADV 52 bin TL’lik etiket fiyatı ile ülkemizde satışa çıktı. Integra ve NC750 modellerinden pahalı olması mantıklı ancak tercih sebebi olması için fark yaratan özelliklerinin iyi deneyimlenmesi gerekir.

Kullanımı oldukça kolay olan X-ADV, sele ve amortisör konforunun yanında LED aydınlatmalarıyla, sürücüsüyle hem araziye girer hem de uzun yola gider.

Anahtarsız çalıştırma, full-face kask alabilen bagajı, fren performansı, kare gösterge paneli, ayarlanabilen siperlik cam vs. ve dikkat çekici tasarımı ile X-ADV tercih edilebilir bir model. Ayrıca, motosiklete oturduğunuz anda malzeme kalitesinden kaçınılmadığını da hissediyorsunuz.

Yepyeni bir model olduğu için X-ADV’yi farklı marka bir model ile kıyaslamak tam anlamıyla mümkün olmayacaktır. Fakat, Honda ailesinden Integra ve NC750 modelleriyle karşılaştırılabilecek olan X-ADV, Yamaha T-MAX, BMW C650 modelleriyle kıyaslanabilir.

Son olarak,

X-ADV, scooter kullanımına alışkın olan, maxi scooter kullanan fakat enduro motosiklete geçmek isteyen ancak şehir içi kullanım kolaylığından vazgeçemeyen motosiklet severlerin tercih edeceği bir model olabilir.

Honda X-ADV; fiyatı ve özellikleri

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.