Otomotivde gözler Çin’de: Elektrikli araç vergisine misilleme geliyor

Avrupa Birliği’nin, 12 Haziran’da Çin kökenli elektrikli araçlara yönelik sınırlama kararından bu yana tüm gözler Pekin’e çevrildi. Misilleme geliyor. Çin resmi medyasına göre, Avrupa’dan ithal edilen benzinle çalışan otomobillere yönelik tarifelerin artırılması seçenekler arasında. Ancak Avrupalı ​​otomobil üreticileri bundan en çok etkilenmeyebilir. Eğer etkilerse Çin’e gitmeyen Avrupalı otomobiller Avrupa ve çevre pazarlar için arz fazlası yaratarak, fiyatlar ve üretim üzerinde baskı oluşturabilir.
Çinli Global Times gazetesi haberinde, Çinli otomobil şirketleri, AB’den ithal edilen araçlara yönelik tarifelerin artırılmasını istedi. Geçtiğimiz ay hükümete bağlı bir otomobil araştırma merkezinin, Pekin’in benzinle çalışan büyük motorlu otomobillere yönelik ithalat vergilerini yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkarmasını önerdiğini bildirdi.

 

Otomotivde AB – Çin ticaret dengesi

Financial Times gazetesine göre Çin, değer açısından AB araç ihracatında ABD ve İngiltere’den sonra üçüncü büyük pazar. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği verilerine göre 2023’de AB’den Çin’e 19,4 milyar Euro değerinde otomobil ihraç edildi. Bu, Çin’den AB’ye ithal edilen akülü elektrikli araçların değerinin iki katı.
Ancak Çin, Avrupa’nın önde gelen otomobil üreticilerinin toplam satışlarının üçte birini oluştururken, pek çoğu vergi artışı riskine karşı iyi bir şekilde korunuyor. BMW, yerel bir otomobil üreticisiyle ortak girişimde çoğunluk hissesine sahip ve bu da onun çoğu hasarı önlemesine yardımcı olacak.
Volkswagen ve Renault ayrıca yerel emsalleriyle ortak girişimler yürütüyor. Çin’deki satışlarına göre ithalat yüzdesi daha yüksek olan Ferrari ve Porsche‘lerin satışları boşa çıkacak. Ancak bu markaların toplam grup satışları açısından Çin pazarına olan bağımlılıkları sınırlı.
Avrupalı ​​otomobil üreticileri için en büyük risk dolaylı. Çin’in vatansever tüketicileri son yıllarda giderek daha fazla yerli markaları savunuyor. Burberry, Dolce & Gabbana, Canada Goose, H&M ve Nike’ın da aralarında bulunduğu şirketlere yönelik daha önce uygulanan boykotlar, çok çeşitli konulara ilişkin milliyetçi bir tepkinin tetiklediği, kazançlara zarar vermişti. Hatta bazı firmalar kalıcı etkilerden dolayı mağazalarını bile kapattı.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.