Efsane Vosvos fabrikası nasıl geleceğin fabrikasına dönüştü
Elektrikli otomobile odaklanan Porsche, 6 milyar Euro’luk yatırımla yüzde 100 elektrikli Taycan’ı 2019 yılında üretmeye hazırlanıyor. Elektrikli Taycan’ın üretimi tarihi Zuffenhausen fabrikası içinde fabrika içinde fabrika modeliyle inşa edilen tesislerde gerçekleşecek. Porsche ilk olarak 2015’in sonlarında elektrikli Taycan’ı üretme kararı aldı.
İlk olarak 1939 yılında VW Beetle’nin üretildiği, 1950’de efsanevi Porsche 356 ile başlayıp 1964 yılında 911’in üretime alındığı; tarihi Zuffenhausen fabrikasında şimdi yeni bir dönem başlıyor. Fabrika içerisinde bir fabrika yüzde 100 elektrikli Porsche Taycan üretimi için inşa ediliyor.
2019’dan itibaren, spor otomobil üreticisi Porsche sadece mevcut iki kapılı araçları değil; ilk standart tamamen elektrikli seri otomobilini de burada üretecek. 1200’den fazla yeni iş imkanı oluşturacak fabrikaya inşa için 700 milyon Euro civarında yatırım yapılıyor.
Fabrika projesinin baş planlayıcısı Reiner Luth “Porsche’nin kalbi Zuffenhausen’da atıyor. Temelde açık kalp ameliyatı yapıyoruz.” diyor. Seri üretim, inşaat halindeki binaların hemen yanında, herhangi bir kesinti veya gecikme olmaksızın devam ediyor.
Zuffenhausen’in üretim hatlarından Taycan’ın çıkmasını sağlayacak çalışma bu yüzden; hayat devam ederken yapılan bir kalp ameliyatı gibi bir takım zorlukları olan bir operasyon olarak tanımlanıyor.
2025 yılından itibaren teslim edilen Porsche modellerinin yüzde 50’den fazlası elektrikli olacak. Bunun gerçekleşebilmesi için marka geliştirme ve üretim gibi alanlara ve personel eğitimine önemli yatırımlar yapıyor.
Esnek üretim bandı uygulamasına geçecek olan Porsche, kesintisiz seri üretim sürecinde sürücüsüz taşıma sistemleri kullanan ilk otomobil üreticisi olacak. Bu sayede, ünlü spor otomobil markası, geleneksel devamlı üretim ilkesinin avantajlarını çok yönlü montajın esnekliğiyle birleştirebilecek.
Taycan, Porsche tarihinde en çok istihdam yaratan model olacak. 1200 yeni çalışanın hepsi Taycan’ı üretmeyecek; bir kısmı iki kapılı spor otomobillerin üretiminde de görev alacak.
Taycan gücünü inovatif 800 V teknolojisinden alıyor. Bataryadan elektronik aksama, e-makinelerden şarj sürecinin kapasitesine kadar elektrikli aktarma organlarının tamamını voltaj düzeyi belirliyor.
Otomobilin 800 V mimarisi sayesinde lityum iyon batarya sadece dört dakika içinde yeniden şarj edilerek; 100 kilometrelik bir menzili kat edecek kadar enerjiyi garanti edebiliyor.