Taktik değiştirdi, en ‘baba’ BMW 7 Serisi bile patlama yaptı

302023 yılı otomotivde şaşırtmaya devam ediyor. Bu sürprizlerden birini Borusan Otomotiv ve BMW Türkiye yaşadı. Yeni dizel hibrit 520d ve tam elektrikli i5 modellerinin test sürüşlerinde buluştuğum Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, yılın ilk 10 ayında 2022 yılındaki kadar otomobil sattıklarını belirttikten sonra, en çok 600 adetlik BMW 7 Serisi satışının kendileri için beklenmedik bir sürpriz yaşattığını dile getirdi.

Yeni BMW 520d xDrive

Taktik değiştirdi, çok satmayı başardı

2023 yılı ilk 10 ayında, 2022 kadar araç satışı gerçekleştiren Borusan Otomotiv, bunu önemli bir taktik değişiklikle başardı. Genellikle yıllık siparişlerini yüzde 40 yılın ilk 6 ayı, yüzde 60 yılın ikinci yarısı şeklinde paylaştıran Borusan Otomotiv yönetimi, bu yıl seçimler öncesi yüzde 60, kalan 7 ay için yüzde 40 sipariş verme taktiğini uyguladı. Otomotiv satışlarının yılın ilk 5 ayındaki canlı tablosu Borusan markaları için de etkili oldu ve satışlar yüksek seyretti. Yılın ikinci yarısında ilk yarıya göre ivme kaybı beklentisi, Borusan’ın elinde stok oluşmasının da önüne geçiyor. 2023 itibariyle tüm modellerde satışlarımız iyi gidiyor. Jaguar Land Rover ve motosiklet satışlarımız  geçen yılı çoktan geride bıraktı. BMW de 3 ve 5 Serisi satışları beklentinin üzerinde. Ama 7 Serisi satışları şimdiden 600 adeti geçti. Yıl sonuna kadar 1000 adeti bulur. Bu bizim için beklenmedik bir satış rakamı. Bunu otomobilin yeni özelliklerine ve araç tedarik edebilmemiz sayesinde yakaladık.”

En lüks BMW 10 ayda 600 sattı, sürpriz yaptı.

Başka markalarla görüşüyor, yeni marka gelebilir

Lansmanda Hakan Tiftik ile Borusan Otomotiv olarak, Çinli markalara mesafelerini de sordum. Elektrikli araç üreten BYD gibi markalarla kendilerinin de zamanında temas halinde olduklarını biliyorduk. Başka markalar olabilir miydi? “Evet, Çinli markalarla da görüştük başka markalarla da görüşüyoruz. Benim görevim Borusan Otomotiv’in iş hacmini büyütmek. Bunu da otomotiv ile yapacağım tabii ki. Ben Çin gibi bir bölgeyi önceki Kortsa deneyimimden de eskiden beri biliyorum. Bu alanda Çinlilerin iş yapış biçimleri konusunda çok deneyimliyim. Çinli markaların yıllardır hazırlandıkları atağı çok önceden görüyorduk. Henüz mevcut markalarımıza yenileri katmadık ama katacağımızı söyleyebilirim. Çin dünyanın otomotivdeki en büyüğü oldu. Görmezden gelinemez. Kimseyi ciddiye almamak olmaz. Ama her şirket her pazarda tutunamaz, Çin’deki kadar satamaz. Başka markalarla ilgileniyoruz illa Çinli olmak zorunda değil. Premium markalarla ilgilendiğimizi söyleyebilirim.”

2024 2. el yılı olacak, Otomobil satışları 650 binlere geriler

Türkiye otomotiv sektörü için kredilerin önemli bir destek olduğu biliniyor. Bir süredir Borusan Otomotiv’in temsil ettiği markaların büyük çoğunluğu kredisiz satılma çizgisi içindeydi. Sadece şirketler kredili alım yapabiliyordu. Bu kredi kullananlar arasında doktor ve avukat gibi şahıs şirketleri kredi kullanabiliyordu. Bir süredir  krediye ulaşımda sbıkıntı yaşanıyordu. Bu nedenle kredili satışları yüzde 55’lerden yüzde 30’lara girelemiş durumda. Eylül ayı gibi kredilerin yeniden açılmaya başladığın söşleyen CEO Hakan Tiftik, “aylık yüzde 5’e yakın kullandırılan kredilere biz de bunu yüzde 3’ün altına çekecek destekler veriyoruz. İsteyen faiz kampanyamızdan, isteyen nakit indiriminden isteyense takas desteğinden yararlanabilir. İlgi daha çok nakit indirimine oluyor.

Otomobil-satışları-elektrikli-araçlar
Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik: 2024 ikinci el yılı olacak.

Cirosunu euro olarak hazırlıyor, kriz beklemiyor

Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, tüm ehasplarını euro üzerinden yaptıklarını söyledi. 2024 yılında bir kriz beklemediğine vurgu yapan Tiftik, “Ekonomi yönetiminin doğru yolda olduğuna inanıyorum. Enflasyon ve döviz birbirine paralel gider.” diyor.

Yılsonu için yeni ekonomi yönetiminin verdiği 30 TL / 1 dolar yaklaşımının kendileri için de kabul edilebilir olduğunu ifade ediyor.

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.