Anavatanında yıldızı “Made in Turkey” Mercedes ile parladı: Yan ayna yerine kameralı Actros
Avrupa’nın en önemli ticari araç buluşması devam ediyor. BMC, Ford Otosan, Karsan, Otokar ve Anadolu Isuzu gibi Türkiye’de üretim yapan şirketlerin yanı sıra Daimler de anavatanında başrolü kaptı. Daimler, IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda gövde gösterisi yaptı, otobüsleriyle ödülleri topladı.
Aynaların yerini Mirrorcam (kamera) aldı
Daimler, dünyada ilk kez aynaların yerini MirrorCam isimli kameraların aldığı ve uzun yol testleri Aksaray’da yapılan yeni kamyonu Actros’u, 2018 IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda tanıttı.
IAA Fuarı’nda ayrıca, dünya lansmanı yapılan Citaro Hybrid, “2019 Yılın Otobüsü” ve “2019 Sürdürülebilir Otobüs” ödüllerini alırken, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen Tourismo RHD ise, “2018 Uluslararası Otobüs Yarışması”nı (IBC) kazandı.
Ayna yerine kamera, aerodinamiği iyileştirecek
Yeni Actros’ta, dünyada ilk olarak alışılagelmiş aynaların yerini MirrorCam alıyor. Bu teknoloji bir yandan aerodinamik iyileştirmeye katkı sağlıyor. Öte yandan da daha geniş bir görüş açısı sunarak, sürücünün hayatını kolaylaştırıyor. Sürüş güvenliğine katkı sağlıyor.
Aynaların yerini alan kameraların daha az alan kaplaması sayesinde sürücünün çapraz görüş açıları iyileşiyor.
Diğer sürüş destek sistemleriyle birlikte çalışan Active Drive Assist otonom sürüşe giden yolda önemli bir kilometre taşı olarak dikkat çekiyor. Radar ve kameralardan elde edilen verileri harmanlayan ve dur-kalk özelliğine sahip mesafe takip sistemi ile şerit takip sistemlerini kullanarak tüm seyir hızlarında çalışıyor.
Gelişmiş aerodinamik tasarımı, birbiriyle iletişim içerisinde çalışan elektronik sistemleri, Powershift3 şanzımanla birlikte sunulan yeni Economy+ sürüş modu sayesinde yeni Actros’un yakıt tüketimi otoyol sürüşlerinde yüzde 5’e kadar azalıyor.
Hoşdereli Tourismo RHD de Hannover’de
Daimler Otobüs Grubu’na ait, dünya tanıtımı IAA Fuarı’nda gerçekleştirilen Citaro Hybrid ise iki farklı “Yılın Otobüsü” ödülü kazandı. Citaro Hybrid, “2019 Yılın Otobüsü” ödülünü almasının yanı sıra Citaro Hybrid Ü ile “2019 Yılın Sürdürülebilir Otobüsü” ödülünü kazandı.
Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen Tourismo RHD ise IBC tarafından yapılan testler sonucunda 7 kategorinin 5’inde sınıf lideri olarak “2018 Uluslararası Otobüs Yarışması”nda birinciliğe ulaştı.
Mercedes’in elektrikli kamyonu eActros
Daimler Kamyon Grubu IAA’da tamamen elektrikli eActros’u da ilk defa sergiledi. Mercedes-Benz eActros’ta aks kafalarına yakın konumlandırılan iki adet 126 kW gücünde elektromotor görev yapıyor.
Motorlar araç iskeleti veya iskeletin altına entegre edilen 240 kWh kapasiteli bataryalarla besleniyor.
Sistem tek şarjla 200 km’ye kadar menzile destek veriyor. Burada kullanım tarzı, hız, hava durumu gibi etkenler de menzili olmlu veya olumsuz etkiliyor.
Elektrikli eSprinter de fuarda
Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Grubu ise yeni Sprinter, tamamen elektrikli eSprinter ve eVito çözümleriyle taşımacılık alanında standartları yeniden belirlerken, Vision URBANETIC adındaki yenilikçi konsepti ile de geleceğe ışık tutuyor.
Vision URBANETIC ile otonom sürüş de dahil bugüne kadar sunulan fikirlerin çok daha ötesinde yenilikçi bir mobilite konsepti sunuluyor. Vision URBANETIC yolcu taşımacılığı ile nakliye arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor.