Elektrikli araç pazarında beklenti tersine mi dönüyor

Son yılların yükselen yıldızı elektrikli araçlar 2023 yılından itibaren beklentileri boşa çıkaracak bir trende mi girdi.

Son yılların yükselen yıldızı elektrikli araç yatırımları hayal kırıklığı mı yaratıyor? Piyasaya hızlı girip, kamu teşvikleriyle artan satışların dikkat çektiği EV pazarı, hızını kaybetmiş görünüyor. Bunun nedeni de küresel yavaşlama, pil hammaddesi konusundaki sıkıntılar ve şarj altyapısının halen yeterince güçlenmemiş olması olarak sıralanabilir.

Bir tünele girmeye hazırlanan EV piyasası için önümüzdeki yıllara yönelik beklentiler ne ve nasıl şekilleniyor?

ABD’de Tesla CEO’su Elon Musk bile araç satışlarında keskin bir yavaşlama konusunda uyarıda bulundu. Fiyat indirimi içeren kampanyalar nedeniyle Tesla’nın kar marjları düşerken, hissedarlar ertesi gün Tesla’nın hisse değerlemesinden 80 milyar doları sildi.

GM Başkanı Marry Barra, “EV satışlarının büyüme hızı yavaşladı ve bu da bazı belirsizlikler yarattı. Talebe göre üretim yapacağız” dedi . GM daha önce yavaşlayan talep nedeniyle EV üretim hedeflerini düşürmüştü. Ancak Marry Barra analistlere, GM’in ABD’deki EV satışlarının 2024’de en az yüzde 10 artacağının tahmin edildiği sektör tahminlerinden “cesaret aldığını” söyledi.

Ford ise daha önce beklenenden daha yavaş artan büyüme oranı nedeniyle elektrikli araç üretimini azalttı.

Halka arzlar sıkıntıya girdi

Renault, elektrikli araç şirketi olacak Ampera’nın halka arzını ertelediğini açıkladı. Volkswagen’in elektrikli araçlar için pil üretecek şirketin halka arzını gerçekleştirmeyeceği de haberlere konu oldu.

Anlaşıldığı kadarıyla, elektrikli araçlara ve yeni teknolojilere yapılan yatırımlar, talebi karşımanın çok ötesine geçti. Bu da şirketlerin maliyet yükünü artırdı. Şimdi maliyetleri kontrol altına alacak tedbirler üzerine kafa yorulmaya başlandı.

Bu durumda belki de Türkiye’de otomotiv üreticileri bu alanda büyük yatırımlara konu olmayarak, maliyet avantajlarını korumaya devam edecekler.

OSD Başkanı ve TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, “Avrupa dönüşüm için 20235 yılını konuşuyor. Yani bu durumda elektrikli yeni model yatırımları için 2032 yılına kadar zamanımız var. O zaman gelince yatırımlar da patır patır açıklanır” demişti.

Çin’in ikinci büük elektrikli araç bataryası üreticisi BYD, 2023 net karının 2022’ye göre çok az artacağını söyledi. Geçen hafta Koreli batarya üreticisi LG Energy Solution ise bu yıl küresel EV pazarındaki büyümenin yavaşlayacağını öngördü.

Uluslararası danışmanlık kuruluşlarının analistleri küresel elektrikli araç piyasasının duruşa geçtiğini ve piyasadaki talebin arzın çok altında kaldığını dile getiriyorlar.

Dünyanın en büyük elektrikli araç batarya malzemesi lityum üreticisi olan Albemarle, bu ay düşen fiyatlara tepki olarak işleri ve sermaye harcamalarını kıstığını söyledi. Bir rapor şirketin işgücünde yüzde 4 azaltmaya gideceğini gösteriyor.

Alman Otomobil Sanayicileri Derneği VDA‘ya göre, plug-in hibrit modeller de dahil olmak üzere Alman EV satışları geçen yıl yüzde 16 düştü. 2024’te yüzde 9 daha düşmesi bekleniyor. VDA, yine de Almanya’nın elektrikli araç üretiminin bu yıl yüzde 19 artarak 1 milyon 450 bin adetlere ulaşmasının beklendiğini ve üretimin büyük kısmının ihracata yönelik olduğunu belirtiyor.

Avrupa’da talep yavaşladı, Çinliler kapıdan girdi

Avrupa’da EV talebi zayıfladı ve bölgedeki otomobil üreticileri Çinli rakiplerin rekabetiyle karşı karşıya artık. Can sıkıcı bu durum en çok EV konusunda büyük yatırım yapanların üzüntü kaynağı oluyor.

Amerikalı elektrikli araç girişimcilerinden Lordstown Motor iflasını istedi. İsveçli elektrikli kamyon üreticisi Volta Trucks iflas etti.

Polestar geçen hafta zorlu pazar nedeniyle işgücünün yaklaşık yüzde 15’ini yani 450 kişiyi işten çıkarmayı planladığını söyledi .

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.