Otomotivde 2019 planı: Üretim ve pazar düşer, ihracat artar
Otomotivde 2018 yılının karnesi açıklanmaya başladı. Yarın otomotiv ana sanayicileri rakamları kesin olaraka açıklayacak. Bugünse TAYSAD (Yeni isimleriyle : Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) ilk resmi rakamlarını açıkladı.
TAYSAD Başkanı Alper Kanca ve yardımcısı Alber Bilen tarafından düzenlenen basın toplantısıyla duyurulan rakamlar dikkat çekici.
2017’de 1.7 milyon üretimden 28.5 milyar dolar gelir
Buna göre 2017 yılıda 1 milyon 700 bin aracın üretildiği Türkiye’de satılan araç sayısı 956 bin adet olmuştu. Türkiye’de üretilen araçların 1 milyon adeti ihraç edilmiş ve bu işlemden dolayı Türkiye’ye 28.5 milyar dolar girmişti.
28.5 milyar doların 9 milyar 71 milyar doları taşıt araçları tedarik sanayicisi TAYSAD üyelerinden gelmiş.
2018 yılında üretim 1.560 milyon adete gerilerken, pazar 621 bin adete geriledi. İhracat geliri ise 31,5 milyar dolara yükseldi. Yani 2018 yılında Türkiye otomotiv sanayini Avrupa’ya ihracat ayakta tuttu. 31.5 milyar dolarlık ana ve yan sanayi ihracatının 10.850 milyar dolarlık kısmı ise TAYSAD üyelerinin dış satışlarından elde edildi.
TAYSAD 2019 için ne diyor?
Bu arada Kanca, TASAD üyelerinin 2019 öngörülerini de paylaştı. Buna göre Türkiye otomotiv endüstrisi 2019 yılında 1.5 milyon adete yakın üretim planlıyor. İç pazar tahminleri ise 500-550 ben adetler arasında.
Yapılacak bu üretimden elde edilecek ihracat geliri olaraksa 32 milyar dolarlık gelir hedefleniyor. Bu gelirin 12 milyar dolarının taşıt araçları tedarik sanayicilerinin dış satımlarından gelmesi bekleniyor.
Otomotivin en iyi müşterisi Almanya
Türkiye otomotiv endüstrisinin en önemli dış pazarının Almanya olduğunu belirten Kanca, dış pazarlar konusunda şu bilgleri aktardı: “Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği’nin verilerine göre, sektör ihracatımızda bu yıl da Almanya ilk sırada yer aldı. 2018’de Almanya’ya 4 milyar 752 milyon dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirerek, bir önceki yıla göre yüzde 9’luk bir artış sağladık. Fransa, İspanya, Belçika, Slovenya gibi ülkelere ihracatımız artarken, ABD ve İran’a ihracatımız ise düşüş gösterdi” dedi.
OSD “muhafazakar” kaldı ama İngilizler yenilince Türkiye’de yenilmiş sayılabilir
TAYSAD Başkanı Alper Kanca, dünyadaki ticaret savaşları ve Brexit gibi olayların Türkiye’deki otomotiv ana sanayicilerini korkuttuğunu söyleyerek, “Bence muhafazakar bir ihracat tahmini yaptılar. 32 milyar doların üzerinde bir ihracatı çok rahat yakalarlar” eleştirisini getirdi.
Kanca, 1. Dünya Savaşı sonrasında Almanlar yenildiği için biz de yenilik sayıldık olgusuna dikkat çekerek, “İngiltere Türkiye otomotivinin önemli ihraç pazarlarından biri. Brexit nedeniyle oluşacak küçülmeler bizi doğrudan etkiler. O zaman İngiltere yenilince biz de yenilmiş sayıldık diyebiliriz.
Artış seçimlerden sonra
Ocak ayı itibariyle konut elektriğine verilen indirimin sanayicinin de canını istettiği ortada. TAYSAD, OSB içindeki üyelerinin elektrik ve doğalgaz faturalarına bakarak bir hesap yapmış. Buna göre elektrikte 2017 yılına göre ödenen fatura TL bazında yüzde 71.12, euro bazında yüzde 12.69 artmış. Üretim tesislerinin doğalgaz faturalrı da aynı dönemde TL bazında yüzde 85, euro bazında yüzde 22.07 artmış.
TAYSAD Başkanı Kanca, üyelerinin bunlar fiyatlarına hem ihracatta hem de Türkiye’deki müşterilerine yansıtamadıklarını söyledi. “Yabancılar “Sizde devalüasyon oldu, euro fırladı fiyatınızı indirin diyorlar” bunlara nasıl bindirim yapabiliriz. İçeride ise durum “Fiyat artışını” kaldıracak düzeyde değil. Ama bu nereye kadar gider derseniz, seçimlerden sonra bunlar yansımaya başlar. Bu yansımanın da enflasyon olarak ekonomik anlam ifade etmesi kaçınılmaz.”
Kendilerinin de ihracat nedeniyle nakit akışı sağladıklarını ve bu yüzden bu sorunu pek ön plana almadıklarını belirten Kanca, “karlılık düştü doğal olarak” dedi.
Maliyetlerdeki artışın asgari ücretteki artış ile devam ettiğine dikkat çeken TAYSAD Başkanı “Asgari ücret tabii ki artaalı. O seviyede iyileştirme şart. Ama buradaki artış bütün ücret skalalarına yansıyor. Genel Müdür maaşına kadar yansıyor. Bu da maliyetlerin artmasındaki bir diğer unsur.” dedi.
Maliyet odaklı değil, memleket odaklı tedarik dönemine geçildi
Kanca, otomotiv yan sanayide cari denge için en son 4-5 yıl vnce bir çalışma yapıldığını belirterek, ” O dönemde yüzde 60 yerlilik oranı çıkmıştı. Şimdi yeniden yerlileşmeyi öne alan bir çalışma yapacağız. Bunun toplantısını yapacağız. Eskiden ana sanayi en ucuz parçanın peşindeydi, nereden temin edilirse edilsin. Şimdi devir değişti. Ticaret savaşları falan derken maliyet odaklı parça temininden memleket odaklı parça teminine dönülüyor. Ara sanayi bizi buna zorluyor. Yerlileşmeye zorluyor.
“Kadın Sanayici Olmaz Mı Dediniz?”
TAYSAD üyelerinden Tezmaksan’ın Müşteri İlişkileri Koordinatörü Yalçın Paslı’nın, “Kadın Sanayici Olmaz Mı Dediniz?” adlı kitabından da söz eden Kanca, “Paslı daha önceden yine sanayici hikâyelerine yer verdiği “Torna ile Şekillenen Hayatlar” adlı 2 kitaba imza atmıştı. Paslı, bunlarla sınırlı kalmayıp şimdi de Türkiye sanayisi için bir sürpriz daha yaparak; kadınların sanayici olma serüvenini anlattığı “Kadın Sanayici Olmaz Mı Dediniz?” adlı bir kitap yayınladı. Paslı, bu kitapla toplumda şüphe ile bakılan bir soruya cevabı da vermiş oldu. Kadınlardan da çok başarılı sanayiciler çıkar, çıkıyor… TAYSAD olarak kitabı özellikle meslek lisesi öğrencilerini teşvik etmek ve onlara rol model örnekler sunmak adına oldukça önemli ve başarılı bir sosyal sorumluluk çalışması olarak görüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.