Yeni Toyota C-HR’ın tasarımcıları ile konuştuk

Avrupa için Avrupa’da tasarlanan ve Adapazarı’ndaki Toyota fabrikasında üretilecek yeni C-HR tasarımında bir Türk isim Mehmet Kılıç ve Japon mühendis ve tasarım şefi Kenai birlikte yönetti. Bu iki tasarımcı ile aracın Hamburg’da yapılan dünya lansmanına sohbet ettik. Kılıç, 2014 yılında yine Türkiye’de üretilen Toyota Verso modelinin dizel motorlu versiyonunun geliştirme mühendisi olarak önemli görev üstlenmişti.

Yeni Toyota C-HR 1.8 hibrit motorla geliyor

Toyota C-HR Tasarım Şefi Mehmet Kılıç:  “Yoldaki konsept araç” tanımıyla bu projeye 3 sene önce başladık. Ve şu anda zaten sizlerle birlikte göstermiş olduğumuz modeller aslında seri üretimin bir aşamasının öncesinde olan modeller. Bazı sorular geldi; ‘Seri üretime hazırsınız neyi bekliyorsunuz?’ diye. Aslında beklediğimiz bir şey yok. Toyota’nın mevcut bir kalite seviyesi var. Bizim önümüzdeki aylarda Türkiye’deki arkadaşlarla/fabrikadaki ekiple birlikte amacımız ürünü en üst seviyeye getirip taahhüt ettiğimiz kaliteyi müşteriye sunmak.

Araç seri üretime ne zaman girecek? Yıl sonuna kadar nerelerde satışa çıkacak?

Mehmet Kılıç: Bu sene satışa çıkacak. Önümüzdeki hafta zaten online satışlar başlayacaktır.

Üretim başladı mı yoksa bir tarih var mı?

M. Kılıç: Seri üretime daha zaman var. Ama yıl sonuna kadar müşterilere araç teslim etmeye başlayacağız.

Ali Haydar Bozkurt: Yılın son çeyreğinde diyebiliriz.

Üretim adetleriyle ilgili bilgi verebilir misiniz? İhracat oranı yine yüzde doksanlar seviyesinde mi olacak?

Kılıç: 150 bin adet yıllık üretimi olacak. Mevcut modelin yüzde 90’ı ihraç edildi. Bunda da aynı oran geçerli olacak.

Hep 150 bin miydi üretim adeti yoksa arttırdınız mı?

Kılıç: 150 binde sabit tuttuk. Çünkü mevcut üretim kapasitemizin de diğer model tarafından bir payının alındığını gördüğümüzde onu o şekilde ayarlıyoruz. Şu an biraz daha artabilir. Ama 200 ya da 250 binlere şu an çıkarma gibi bir planımız yok.

Daha sonrası için daha hızlı bir GR modeli düşünülüyor mu?

Kılıç: Düşünülüyor fakat konsept bazında.

Sakarya fabrikasının üretim kalitesi neler getirebilir?

Kanei: Gelecek planını söyleyemeyiz, ancak tüm kapasiteyi mümkün olduğunca kullanmaya çalışıyoruz. Başka bir model tanıtabiliriz, değiştirebiliriz ya da bugün tanıtabiliriz diyemem ama üretimi stabilize etmeye devam etmek istiyoruz.

Piyasada arz talep dengesi ne zaman kurulacak?

Bütün otomobil sektöründe üretim ve tedarikte bir sorun yaşanıyor. Bu Toyota için de geçerli. Biraz iyileşme bekliyor musunuz? 150 bini iç rahatlığıyla mı söylüyorsunuz yoksa varılacak bir hedef olarak mı belirtiyorsunuz? Piyasa ne zaman tam taleple arzın dengelendiği bir noktaya gelir?

Kılıç: Biz bu planlamaları yaparken üretim başlamadan 3 ay önce bir adet hedefi koymuyoruz. 24 ay önceden başlıyor planlamalar. Tüm ülkelerde ciddi bir çalışma yapılıyor. Hatta bazı spesifikasyonları da zaten ona göre ayarlıyoruz. Dolayısıyla 150 bini biz bugün beyan ettiğimizde bu bir hayal değil, gerçek. Bu gerçek bir hedef zaten. Şu anki mevcut yıllık üretim satış bölümüne baktığımda 150 binden farklı değil. Orada yüzde 10, yüzde 15 üstüne koyduğumuz var ve onun üzerinden devam edeceğiz.

 

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bayramda uzun yolda olanlara kısa birkaç hatırlatma

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.