Citroen Türkiye için üretim artırdı, hedefi 60 bine çıkardı

Türkiye’deki otomotiv iştahı, mayıs ayında bazı markaların satışlarında önemli sıçramalar yapmalarına yol açtı. Bu sıçramalar sonucu Citroen ve Opel gibi markalar, dünya sıralamasında Türkiye’nin öne çıktığı bir dönem yaşadı. Mayıs ayında Citroen dünyasında en çok satış yapan ikinci pazar Türkiye oldu. Bu sıralamada Fransa açık ara önde giderken, Türkiye’de Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya gibi ülkelerden daha çok Citroen logolu araç satışı gerçekleşti. Bunun üzerine Citroen Türkiye için üretim artırdı ve 49 binlik 2023 yılı satış hedefini de 60 bine yükseltti. Markanın 2022 yılı satışları 28 bin adet olmuştu. 60 bin adet araç bulmak için İspanya fabrikasındaki üretimi artırma kararı aldı.

Mart ayında Citroen CEO’luğunu üstlenen Thierry Koskas, bu durumu yerinde görmek ve incelemek için Türkiye’ye geldi. Türkiye’deki incelemelerinin yanı sıra az sayıda gazeteci ile de bir araya gelen Koskas, sorularımızı cevapladı.

Türkiye için Avrupa kontenjanından araç alacak

Citroen markasının Türkiye’deki atağı, marka içi dengeleri de değiştirdi. 2022 yılındaki 28 bin adetten, bir yılda 60 bin adete yükselen satışlar, Citroen’in Fransa’daki merkezinden de destek buldu. Türkiye’ye gelişini öne çeken Citroen CEO’su Koskas, mayıs ayındaki bu yükseliş için şunları söyledi:

Citroën markası bence Türkiye’de çok iyi algılanıyor. Mayıs ayı muhteşemdi. Citroën markası için Türkiye en büyük ikinci ülke oldu. Bunun anlamı şudur; anavatanı Fransa’dan sonra, Türkiye’den büyük başka hiçbir pazar yok.” dedi.

Citroën CEO’su Thierry Koskas, Türkiye’de daha çok araç bulunması için neler yapacaklarını anlattı.

Türkiye satış başarısını yerinde incelemek için geldiğini ifade eden yönetici, “Benim işim Türkiye’ye daha çok Citroen tahsis edebilmek. Üretimi Türkiye’ye daha çok araç temin etmek üzerine adapte etmeye çalışıyoruz. Yılın ikinci yarısı daha çok araç temin edeceğiz Türkiye’ye. Şunu söyleyebilirim, ikinci büyük olan ülke fabrikadan araç dağılımında da avantaj yakalar. Örneğin C4 X’in üretildiği İspanya fabrikasında üretimi artıracağız ve bu doğrudan Türkiye’ye yarar sağlayacak. Elbette pazardaki büyük artışlara / patlamalara uygun üretime geçebilmek biraz zaman gerektiriyor. Çünkü fabrikalardaki üretim, talebe o kadar hızlı cevap veremeyebiliyor. Şunu söyleyebiliriz: Üretim hacmini Türkiye ile Avrupa ülkeleri ve belki diğer ülkeler arasında bölüştürdüğümüzde Türkiye’ye avantaj sağlayacağız. Çünkü Türkiye’deki operasyonlar başarılı ve talep yüksek. Çünkü Selen’in yönettiği ekip kanıtladı ki olağanüstü bir iş çıkarıyorlar.

Koskas, Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım ile 60 bin adetlik satış hedefini anlattı. Türkiye’ye üçüncü gelişi olduğunu ifade eden Citroen CEO’su “öncelikle Türkiye ve İstanbul çok değişmiş. Bu kadar çok yüksek bina, gökdelenler var mıydı, emin değilim. Ama ciddi anlamda bir değişim olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

2023 Türkiye pazarı 900 bin olur

Koskas ile birlikte toplantıya katılan ve markanın yükselişine liderlik eden Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım ise şunları söyledi: “Kurlardaki artışa hızlı tepki vermeyeceğiz. (Toplantı günü ile yazının yayınlandığı gün arasında geçen 5 günlük sürede Citroen araçların fiyatları da yüzde 5’in üzerinde artırıldı.) Pazar ilk 5 aydaki hızıyla devam ederse 1.4 milyon adetlere gidiyor ama durulur. Faizlere ve kura bağlı düşüşler mutlaka olacaktır.”

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.