Tüvtürk’ten cevap var
Geçtiğimiz hafta bize ulaşan okur mektubuna dayanarak yaptığımız haber ses getirdi.
Hem aracını muayeneye götürdüğünde bu tür sorunları yaşayanlar, hem de Tüvtürk yetkilileri konuyla yakından ilgilendiler.
Haberimizin Türkiye’nin en büyük haber portallarından Mynet.com ve günlük gazete Yurt tarafından kullanılması sürecinde TÜVTÜRK yönetimi de olayı incelemeye almıştı.
İnceleme sonrası sürücünün 2 haftasına malolan “düzeltme” işlemlerinin, muayenede çalışan görevlinin “şüphelenmesinden” kaynaklandığı, aracı üreten Ford‘un hem katalitik konvertörlü hem de bu ekipmansız araç üretmesi nedeniyle konudan sorumlu olduğu, trafik tescilinde ise Emniyet‘in sorumlu olduğu iddia ediliyor.
TÜVTÜRK’ün yanıtını aynen yayınlıyoruz.
“Tarafımıza iletmiş olduğunuz araç sahibi şikâyeti ile ilgili olarak başlattığımız iç inceleme tamamlanmıştır.
Konuyla ilgili açıklamamızı aşağıda bilgilerinize sunarız…
- 1994-2000 yılları arasında üretilen ve özellikle 1,6 litre ve altında motor hacmine sahip araç modellerinin bir kısmında katalitik konvertör bulunmakta, bir kısmında da bulunmamaktadır. Bu durum, bahsi geçen yıllardaki uygulamalar çerçevesinde imalatçıların ürettikleri her araç için katalitik konvertör montajı yapmamasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu durumda, teknisyenlerimiz şikayete konu olan 1997 model aracın üzerinde oksijen sensoru bulunduğunu ve egzoz sisteminde kaynak izleri olduğunu gözlemlediği için, katalitik konvertörün sökülmüş olabileceğinden hareketle muayeneyi, mevcut teknik prosedür kurallarına uygun olarak Ağır Kusurlu olarak sonuçlandırmıştır. Muayene raporu sunulurken de müşteriye ilgili kusurlar anlatılmıştır. Araç sahibinin üretici firmanın yetkili servisinden aracın “katalitik konvertörlü olarak üretilmediğine” dair yazı getirmesinin ardından, aracın imalatında katalitik konvertör bulunmadığı anlaşılarak muayenesi onaylanmıştır.
- Son olarak, 23 Mart 2015 tarihinden bu yana Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yayınladığı Kusur Tablosuna göre, kontroller ‘Basılı Tescil Belgesi-Ruhsat’ yerine Emniyet Genel Müdürlüğü Tescil Sorgu kayıtlarından online olarak yapılmaktadır (kusur no: 1.1.35). Bu kontroller sırasında basılı belge ile elektronik kayıtlar arasında zaman zaman farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Ancak, kontrollerde elektronik kayıtların dikkate alınması nedeniyle, basılı ruhsattaki bilgiler değil, öncelikli olarak elektronik kayıttaki bilgiler esas alınmaktadır. Bahsi geçen durumda aracın elektronik tescil kayıtlarındaki Araç Sınıfı bilgisi eksik olup, mevzuat gereği Ağır Kusur olarak değerlendirilmiştir. Böyle bir durumla karşılaşan müşterilerimizin ilgili Emniyet Genel Müdürlüklerinden Elektronik Trafik Tescil Bilgilerini düzeltmeleri istenmektedir. Nitekim, söz konusu aracın ilk muayenesinde araç sınıfı bilgisinin elektronik kayıtlarında yer almadığı görülmüş ancak muayene tekrarında elektronik tescil kayıtlarında araç sınıfının (M1) kayıt edildiği görülmüş ve kusurun giderildiği anlaşılmıştır.
Söz konusu süreçte, istasyonda araç kusurlarının neden kaynaklandığı ve nasıl giderilebileceği konularında müşterimize yeterli bilgilendirme yapılmadığı anlaşılmaktadır. Nitekim müşterimiz çağrı merkezimizi arayarak sorunu giderme konusunda yardım istemiş ve gerekli bilgilendirme sonrasında kusurları gidererek muayene tekrarında geçmiştir.
Yönetimimizce de takip edilen süreçte, yaşanılan durumun yasal mevzuatlara uygun olmakla beraber bir iletişim problemi olduğu aşikardır. Müşteri hizmetleri kalite standardımız gereği ilgili kişilere gerekli uyarı yapılacağının ve iletişim alanında düzeltici aksiyonların alınacağını da eklemek isteriz.”