BYD, Çinli elektriklilere gelen sınırlamalar için mektup yazdı

Geçen yılın rekora giden otomotiv sektjründe 2024 yılına yansıyacak sıkıntılı gelişmeler de yaşandı. Bunlardan biri de en çok Çinli elektrikli araç ithalatçılarını etkileyen "elektrikli kararname" oldu. Yeni kararname ile irili ufaklı bir çok Çinli markanın Türkiye macerası başlamadan bitti.

2023 yılı sonunda ortaya çıkan “Avrupa ve STA dışı ülkelerden gelecek elektrikli araçlara yönelik sınırlamalar kararnamesi” etkisini gösteriyor. Ama konuyla ilgili sıkıntılar ve itirazlar da devam ediyor. Mevzuat henüz belirsiz ve bunun için hem ODMD (Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği) hem de BYD Türkiye ilgili bakanlık ve/veya resmi kuruluşlara birer mektup kaleme aldılar. “Tebliğ”in mevzuat kısmını yani detaylarını öğrenmek ve ona göre ne yapacaklarını düzenlemek istediklerini söylediler.

Henüz yanıt verilmedi. Bu nedenle 29 Aralık 2023 tarihine kadar Türkiye’ye giriş yapmış başta Çinli elektrikli otomobiller ellerindeki stokları bitene kadar satış yapabilecek. İthalatın devamı “şimdilik” olmayacak.

Bu uygulama bazı yeni otomobil ithalatçılarına yolu kapamış görünüyor. Bazıları ise meseleye uzun vadeli baktıklarını belirterek, yollarına hibrit araçlarla devam etmeye karar verdiler. Bazı markaların ise içten yanmalı araçlara yönelmeleri söz konusu olacak.

BYD, 2023 kasımında ALJ Holding ile başladığı Türkiye satışlarını resmi ithalatı yapılmış araçların satışı sona erene kadar sürdürecek. Yılın ikinci üç ayında ise markanın ürün gamı içerisindeki Seal U modelinin hibrit motorlu olanını ithal ederek yoluna devam edecek.

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun ile yeni Seal U modelinin Avrupa’da satışa çıkacak tam elektrikli modelinin uluslararası basın test sürüşleri için Portekiz- Lizbon’daydım. Estoril’in Ocak ayına rağmen bahar havasındaki ortamında bir yandan tam elektrikli Seal U modelinin tadına bakarken, bir yandan da “kararnameyi” ve bu SEAL U‘nun şarjlı hibrit versiyonunun Türkiye’ye gelişinin detaylarını konuştuk.

 

Kararnamenin çatısı doğru, altyapısı olmayan gelmemeli

Ergun kararnameyi şu şekilde değerlendirdiğini anlattı: “Tebliğin çatı kararının son derece doğru olduğunu düşünüyoruz. Markalar, Türkiye için gerekli hazırlıkları yapmadan Türkiye pazarına girmemeli. Çok geniş bir coğrafya Türkiye. Tebliğdeki kararlar uygulanmazsa müşteriler için mağduriyet oluşturur. Biz tebliğin alt maddelerini netleştirmeye çalışıyoruz. 2-3 ay içinde netleşmeyebilir. Çok fazla madde var. Olursa biz planladığımız gibi yolumuza devam edeceğiz. Biz BYD Türkiye olarak Türkiye’de 30 yılı aşkın geçmişimiz var. Adım adım bayi teşkilatımızı kurduk. Müşterilerin ihtiyacı olan hizmeti, satış, satış sonrası ve yedek parça olarak kurmak zorundayız. Tebliğin maddelerini yerine getiriyoruz. Eğitim içeriklerini veriyoruz bayilerimize teknik servis alanında. İsteyen paydaşlarla da paylaşıyoruz. Eğer kısa vadede çözülürse işlerimize devam edeceğiz.”

 

Çinli markalar 2023 yılında fiyat performans ortalamalarıyla rakiplerini zorlamıştı. Kısıtlanması BYD Seal modeli tam elektrikli sedan olarak Türkiye yollarına 2024 ilk çeyreğinde çıkacaktı.

20 servis açma hem maliyetli hem verimsiz

Kararnamenin önemli maddelerinden biri distribütörün Türkiye’nin 7 bölgesinde en az 20 servis açması olarak yer alıyor. Ergun bu konuda şunları söyledi: Distribütörün 20 servis açma konusunun maliyetli ve verimli olmadığını görüyoruz. Hazır olan bir bayinin yanına sırf distribütör açmak gerekiyor diye yanına başka bir bayi açmak çok verimli değil. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. 1-2 madde dışında çok da yanlış bir şey yok içinde. Zaman içinde ilgili kurumlarla görüşerek bunu çözeceğimizi tahmin ediyoruz.”

Otomotiv bayileri de itirazlarını açıklamıştı. 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.